Bewegen / Trainen

De Schijf van Drie

Bewegen valt uiteen in drie componenten:

 1. Recreatief bewegen
  Daaronder verstaan we alle bewegingen en activiteiten waarbij je dus niet zit, ligt of stilstaat. Dat kan wandelen zijn, fietsen, recreatief zwemmen, maar ook schoffelen in de tuin, stofzuigen, een tennis-dubbel spelen, een ronde golfen en zo meer.
  Ons advies: zorg ervoor dat je elke dag minimaal 30 minuten op deze manier actief bent. Moet het aaneengesloten zijn? Nee, zeker niet! Sterker nog, als je een zittend beroep hebt, is het zelfs heel veel beter en gezonder om vaker even op te staan van je stoel en te bewegen. Elke minuut die je opstaat en in beweging bent, is in dat geval pure winst!
  Om dit recreatieve bewegen op een prettige manier te kunnen doen en blijven doen, is het echter noodzakelijk om je lijf vitaal en sterk te houden en daarom is het heel goed om je lichaam te trainen. Daarin voorzien de twee volgende elementen.
 2. Trainen van je hart-long systeem (cardiovasculaire training)
  Door minimaal 2 tot 3 keer per week iets te doen waarbij je hartslag omhoog gaat, train je je hart, longen en daarmee je bloedsomloop en vaatsysteem. Dit is essentieel om hart- en vaatziekten te voorkomen of tegen te gaan en ook om je fit, vitaal en energiek te voelen.
 3. Krachttraining
  Tenslotte is de derde component krachttraining. Door minimaal 2 keer per week je spieren te trainen, zorg je ervoor dat:
 • Je gewrichten ontlast worden.
 • Je rug ontlast wordt, waardoor je veel lage rugklachten kunt voorkomen of genezen.
 • Je goed kunt lopen en blijven lopen en je balans verbetert (minder valrisico).
 • En nog veel meer.

Het nut van krachttraining wordt steeds meer onderschreven door allerlei studies en onderzoeken.

In Gymnasion gaan we samen met jou op zoek naar de juiste invulling van deze drie componenten. Houd je aan de “Schijf van Drie” en je zult je vitaler, blijer en energieker voelen!